Συνέντευξη με VGO


Θα ξεκινήσω με τα αυτονόητα λοιπόν, ποιοι είναι οι VGO, πότε σχηματίστηκαν, και τι μουσική παίζουν;

VGO: Οι Videogame Orchestra (VGO) αποτελούνται από δύο αθεράπευτους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής και των videogames, τον Aλέξη Ρέτση & τον Γιώργο Αγγελίδη. Το γκρουπ δημιουργήθηκε γύρω στο 2003. Με παρεμφερή μουσικά είδη πειραματιζόμασταν από τις αρχές των 90’s, δηλαδή με trackers στην Amiga και το PC – και φυσικά παίζουμε video games από όταν μπορούμε να θυμηθούμε τον εαυτό μας. Αποφασίσαμε να στήσουμε ένα σχήμα, το οποίο θα έφερνε πάλι μπροστά μας τα video games, τις σειρές, τα anime, τις ταινίες που αγαπήσαμε - με μια αισθητική που να είναι για μας ελκυστική. Ίσως να έγινε και από την ανάγκη, να κρατήσουμε ζωντανά τα προϊόντα μιας κουλτούρας, με την οποία μεγαλώσαμε και μας έκανε τις προσωπικότητες που είμαστε τώρα. 

Να ρωτήσω πώς προέκυψε το όνομα του σχήματος;

VGO: Το όνομα που δώσαμε στο σχήμα κατά κάποιο τρόπο χαρακτηρίζει και τη μουσική μας. Στο πρώτο σκέλος του ονόματος, συμπεριλαμβάνεται η αγάπη μας για όλη τη κουλτούρα γύρω από τα video games. Από τους τεχνικές σύνθεσης του ήχου, μέχρι την οπτική απεικόνιση και καλλιτεχνική προσέγγιση ενός video game. Στο δεύτερο σκέλος αποτυπώνουμε την ανάγκη μας για μουσική έκφραση και πολυφωνία, όπως ακριβώς μια ορχήστρα αποτελείται από πολλά και συνεργαζόμενα όργανα. Αυτή η σύμπραξη των 2 κόσμων, των video games και της μουσικής, προσπαθήσαμε να αποτυπωθεί στα κομμάτια μας (πρωτότυπα ή διασκευές), μέσα από μία μεγάλη γκάμα ήχων από αυθεντικές πηγές (όπως Nintendo Gameboys, Commodore64s, Nintendo NES και άλλα). Σε γενικές γραμμές κινούμαστε σε ένα μείγμα chiptune / 8-bit, με synth-pop και electro – φτάνοντας αρκετές φορές και σε ορχηστρικές εκτελέσεις.


Αυτού του είδους η (ηλεκτρονική, αν μου επιτρέπεται να τη χαρακτηρίσω) μουσική, έχει πολλούς φαν ανά τον κόσμο - και μάλιστα μεγάλο κοινό στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα όμως έχω την αίσθηση ότι ακόμα τα πράγματα είναι λίγο πίσω, ίσως γιατί δεν ξέρουμε και τόσα σχετικά - βάζω μέσα και τον εαυτό μου. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια για εμάς τους άσχετους λίγα περισσότερα πράγματα σχετικά με τον τρόπο που παράγονται, αλλά και τις δυσκολίες που κρύβουν τέτοιου είδους μουσικές συνθέσεις, σε αντιπαράθεση, αν είναι αυτό εφικτό, και με τους πιο παραδοσιακούς τρόπους σύνθεσης;

VGO: Εμείς θα τη χαρακτηρίζαμε άκρως ηλεκτρονική μουσική :) Δυστυχώς όμως, όπως σωστά παρατηρήσατε, δεν υπάρχει κάποια μουσική σκηνή για να υποστηρίξει ένα τέτοιο είδος στη χώρα μας, και κατά συνέπεια να ενδιαφερθεί ο κόσμος ώστε να μπει στη διαδικασία να το κατανοήσει. Δεν έχουμε αυταπάτες, είναι αρκετά εξειδικευμένη μουσική και απευθύνεται σε πραγματικούς fans και όχι περιστασιακούς (δεν μπορείς να ακούσεις chiptunes αρκετή ώρα εάν δεν τα αγαπάς). Τα εργαλεία για να δημιουργήσεις αυτή τη μουσική είναι πολλά, άλλα είναι δυσκολότερα στον προγραμματισμό και άλλα πιο εκσυγχρονισμένα. Χρησιμοποιούμε αυθεντικές retro παιχνιδομηχανές, όπως πχ το Atari 2600, το Nintendo Gameboy, τον Commodore 64, το Nintendo NES, το Sega Mega Drive αλλά και πιο σύγχρονα όπως το Nintendo 3DS, το Sony PSP κ.α. Σε αρκετές περιπτώσεις παρεμβάλλεται και Η/Υ ώστε να γίνει ένα φινίρισμα στην παραγωγή - αρκετές φορές όμως ηχογραφούμε τα κομμάτια απευθείας από τις εκάστοτε συσκευές που τα αναπαράγουν. Για όλες αυτές τις συσκευές, χρησιμοποιούμε custom software & hardware που έχει αναπτυχθεί είτε από indie προγραμματιστές, είτε από μικρές εταιρίες, με σκοπό το sequencing και sound design για παραγωγή video game ήχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το interface δεν είναι ιδιαίτερα user-friendly, και απαιτεί πολύ χρόνο και συγκέντρωση για να πάρεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ σε πιο σύγχρονες εκδόσεις όπως πχ το DSN-12 για το 3DS, τα πράγματα είναι πιο φιλικά για το μουσικό. Γενικά, ναι – όσο και εάν προσπαθήσεις να το απλουστεύσεις, τα chiptunes είναι nerdy φάση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ιαπωνικά vocaloid; Έχετε χρησιμοποιήσει ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάτι αντίστοιχο στη δική σας μουσική;

VGO: Σαν τεχνολογία είναι αξιοσημείωτη, με την έννοια ότι δημιουργήθηκε ένα εργαλείο για τους μουσικούς το οποίο τους επιτρέπει να έχουν ευελιξία και αυτάρκεια στο studio. Από εκεί και πέρα, παρά το ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν κάνει φοβερή χρήση του συγκεκριμένου software (όπως πχ στο Metal Gear Solid: Peace Walker) για εμάς παραμένει ένα gimmick, αφήστε δε που στο σχήμα διαθέτουμε ήδη τον human vocaloid, το Γιώργο, οποίος και αναλαμβάνει τα φωνητικά, επεξεργασμένα και μη!


Αν και διαθέτουμε διάφορα vocaloids (και English και Japanese) στον εξοπλισμό μας, δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει κυρίως διότι είτε όπως είπαμε θα καλύψει ο Γιώργος τις απαιτήσεις ενός κομματιού με τη φωνή του, η επειδή θα προτιμήσουμε να πάμε σε μια πιο σκληροπυρηνική nerd λύση, όπως το να προγραμματίσουμε το SAM (Software Automatic Mouth, 1982) στον Commodore 64. Το SAM, το έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά σε παλιότερο EP μας με τίτλο “Werk”. Το μόνο κομμάτι μας όπου χρησιμοποιήσαμε vocaloid  speech synthesizer (το Alter Ego της Plogue), είναι το Takoyaki Bonus Stage – ένα πρόσφατο track που μπορεί όποιος θέλει να ακούσει στο Soundcloud μας :)
  

Με πήγατε πολλά χρόνια πίσω, και θυμάμαι τώρα τις εποχές που έπαιζα κι εγώ σαν παιδάκι, τη δεκαετία του 80, Saboteur και Donkey Kong σε κάτι πειρατικές κασέτες που μου έγραφε ένας φίλος του πατέρα μου... Πώς αντιδρά ο κόσμος στις live εμφανίσεις σας, όταν ακούει διασκευασμένα μουσικά θέματα που παραπέμπουν στην παιδική ηλικία;

VGO: Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι έκπληξη και ενθουσιασμός! Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπουμε τον κόσμο να διασκεδάζει, να χορεύει, ενώ αναπολεί τις παιδικές του αναμνήσεις. Όλες οι διασκευές που κάνουμε γίνονται με αγάπη και σεβασμό για το πρωτότυπο υλικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης να διατηρήσουμε ζωντανά μέσα μας, τα προϊόντα μιας κουλτούρας με την οποία μεγαλώσαμε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη συνθήκη και έτσι συνυπάρχουμε όλοι μας με θετική διάθεση σε κάθε live εμφάνιση. Επίσης είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε τον κόσμο να περάσει όμορφα - ακόμα και εάν δεν προέρχεται από την ίδια κουλτούρα. Προσπαθούμε σε κάθε live μας να ανανεώνουμε το υλικό και να ψυχαγωγούμε τον κόσμο με ευρήματα και ποικιλία, χωρίς όμως να εκβιάζουμε τον παράγοντα της νοσταλγίας. Αυτό είναι κάτι που δεν μας αρέσει και προσπαθούμε να το αποφεύγουμε, τουλάχιστον συνειδητά.

(◕∀◕)оO(㋵㋺㋛㋗㋧

Όλη αυτή η ανάδευση παιδικών και εφηβικών αναμνήσεων συστηματικά μέσα από τη μουσική, και για τόσα χρόνια, μπορώ ίσως κι εγώ να φανταστώ, ως φαν του ιαπωνικού ανιμέισιον, ότι συμβάλλει αρκετά στο να μείνουμε πάντα παιδιά, ή ίσως μας δίνει και το άλλοθι να το κάνουμε. Κρύβει πιστεύετε αυτό κάποιους κινδύνους για την προσωπική μας εξέλιξη, ή αποτελεί απαραίτητη διαφυγή από την δύσκολη (ειδικά στις μέρες μας) πραγματικότητα; 
 
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Για όλα  χρειάζεται ένα μέτρο και ο κίνδυνος πιστεύουμε βρίσκεται εκεί που το μέτρο τελικά δεν υπολογίζεται. Όταν χρησιμοποιούμε τα anime ή τα video games ή τη μουσική (ή βασικά, οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχαγωγίας και μέσο «διαφυγής» από την πραγματικότητα) οφείλουμε το μέσο αυτό να το μεταχειριζόμαστε με λογική και ωριμότητα. Πιστεύουμε ότι η ανάδευση των παιδικών αναμνήσεων μπορεί να λειτουργήσει ενδυναμωτικά (ιδίως στις μέρες μας), όταν γίνεται με σύνεση και με πλήρη αίσθηση της πραγματικότητας. Η προσωπική μας εξέλιξη είναι απολύτως εξαρτημένη από την φροντίδα του εαυτού μας, από την ισορροπημένη κάλυψη των προσωπικών (συναισθηματικών) αναγκών μας και την αυτογνωσία – αυτοκριτική. Εμείς, με την ιδιότητα μας ως καλλιτέχνες, είμαστε κατά κάποιο τρόπο ευλογημένοι (ή καταδικασμένοι), να ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το παιδί μέσα μας. Για να μπορέσουμε να είμαστε ισορροπημένοι ως ενήλικες, πρέπει να διοχετεύουμε αυτή την εσωτερική σύγκρουση σε δημιουργία και έκφραση. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση, ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να εκφραστούμε με αυτόν τον τρόπο, τους VideogameOrchestra.

Σίγουρα αν ο αγαπητός αναγνώστης έφτασε μέχρι εδώ, ψήνεται, όπως και η γράφουσα, και να τους δει ζωντανά, από κοντά, στις 22 Δεκεμβρίου, εννέα το βράδυ, στο Six Dogs, σε αυτό εδώ το ιβεντ: κλικ κλικ κλικ!

Για περισσότερα, θα τους βρείτε εδώ:


ヨロシク━━(✿╹◡╹)(╹◡╹✿)━━
 image

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις