Μπούτο - ο χορός τους σκότους


Image result for 舞踏


Το 1959, δυο Ιάπωνες χορευτές, ο Χιτζικάτα Τατσουμι και ο Κάζουο Όνο, ανέπτυξαν συνεργατικά ένα νέο είδος χορού που έμελλε να κατακτήσει τον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες. Ο χορός αυτός, με επιρροές από το καμπούκι και το νο, είχε σκοπό να σπάσει όλες τις νόρμες, απελευθερώνοντας έτσι την Ιαπωνία τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις δυτικές επιρροές.

Πρόκειται για το μπουτό ή μπούτο όπως το τονίζουν στη Δύση. 

Το μπούτο δεν έχει μεν νόρμες, αλλά δεν είναι και εντελώς ελεύθερο. Ο χορευτής καλείται συνήθως να μεταμορφωθεί σε μία κατάσταση ή ένα αντικείμενο, όχι όμως με τρόπο παραστατικό, όπως θα το υπαγόρευε η φαντασία, αλλά όπως ο ίδιος αισθάνεται την κατάσταση ή το αντικείμενο. Μεταμορφώνεται λοιπόν σε αυτό χρησιμοποιώντας το δικό του ψυχικό και σωματικό οπλοστάσιο. 


Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι ο χορευτής να αποκτήσει μέσω της εξάσκησης στο χορό, επαφή με κάθε σημείο του σώματός του, διότι στο μπούτο όλα κινούνται προς παντού, και τίποτα δεν μένει στάσιμο - αυτή είναι και η γοητεία του. 

Στην Ελλάδα διδάσκεται από αρκετούς, όταν έψαχνα όμως για να βρω μια καλή δασκάλα, έπεσα πάνω σε μία επαγγελματία χορεύτρια, με πολλά χρόνια εμπειρίας σε διάφορα αναγνωρισμένα είδη χορών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, η οποία όμως κατέληξε από την Αμερική στην Ιαπωνία όπου διδάχτηκε το μπούτο στις σχολές των δύο δημιουργών του. Η Ιωάννα Γκαραγκούνη λοιπόν, διδάσκει στην Ελλάδα το χορό με τεχνικές του Τατσούμι και του Όνο, ενώ η ίδια μέσα στο μάθημα μοιάζει με ένα αερικό που δίνει πνοή στους μαθητές ώστε να ανακαλύψουν πρώτα το σώμα και τον εαυτό τους και να μετατραπούν ύστερα οι ίδιοι σε χορό. Το καλό με το μπούτο δε, είναι ότι δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, χορεύεται άνετα ακόμα και από αναπηρικό καρότσι.  

Εκτός από την εβδομαδιαία διδασκαλία του χορού, η Ιωάννα ετοιμάζει τώρα ένα σεμινάριο δύο ημερών, στο Kodo Stage (Αιόλου 45, Αθήνα), στις 22 και 23 Οκτωβρίου (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977287831). Η ίδια περιγράφει το πρόγραμμα του σεμιναρίου ως εξής:


"Επαναξιολόγηση του σώματος.

Θα ανακαλύψουμε την σπουδαιότητα του βαδίσματος στο butoh.
Αυτοσχεδιασμός.
Με τον αυτοσχεδιασμό θα δώσουμε έμφαση στην δημιουργία εικόνων, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την δύναμη της μεταμόρφωσης, ως θεμελιώδες στοιχείο του butoh.
Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τις διαφορετικές σωματικές συνθήκες (ελαφρότητα-βαρύτητα, συμπίεση-επέκταση κ.ά.)
Δυισμός, καθημερινή συνειδητότητα ( αντιθέσεις: μαλακό-σκληρό, δεξί-αριστερό κ.ά.)
Σχέση της συνειδητής πρόθεσης και υποσυνείδητης αντίδρασης.
Μη-χορός, αντί-χορός.
Εκκένωση (άδειασμα) νου και σώματος, χαλάρωση, ηρεμία νού και σώματος. 

Ο στόχος μου για τους συμμετέχοντες είναι να ανακαλύψουν τον δικό τους χορό,



η αναζήτηση του ‘’δικού’’ τους butoh"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις