Συνήθεις Ερωτήσεις

1. Είναι δύσκολη γλώσσα τα Ιαπωνικά για τον Έλληνα;

Μμμμμ...δύσκολη ερώτηση. Τα ιαπωνικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Αν και ο Κινέζος ή ο Κορεάτης που ξέρουν να μεταχειρίζονται ιδεογράμματα δυσκολεύονται να τα μάθουν όσο ένας Έλληνας τα Αγγλικά, ο δυτικός εγκέφαλος δυσκολεύεται, κυρίως λόγω των πολλών ιδεογραμμάτων που δεν έχει μάθει να απομνημονεύει, αλλά και της διαφορετικής προσέγγισης των συντακτικών και γραμματικών φαινομένων.

2. Ποιο είναι το πιο δύσκολο και ποιο το πιο εύκολο κομμάτι της γλώσσας;

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι τα ιδεογράμματα, δηλαδή η γραφή. Πρέπει να απομνημονεύσει κανείς τουλάχιστον 2.000 για να μπορεί να διαβάζει εφημερίδες και λογοτεχνία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα ιδεογράμματα εδώ

Το πιο εύκολο κομμάτι είναι η γραμματική. Δεν υπάρχουν άρθρα, γένη, αριθμοί, πρόσωπα, οι δε τύποι των ρημάτων είναι λίγοι, και οι ανωμαλίες τους ακόμα λιγότερες. Επίσης η προφορά είναι πολύ εύκολη για τον Έλληνα.

 Μέτρια είναι η δυσκολία όσον αφορά το συντακτικό, καθώς η σύνταξη μπορεί να μη μοιάζει με την Νέα Ελληνική, έχει πολλά κοινά στοιχεία όμως με την αρχαία.


3. Τι θα μου προσφέρει η εκμάθηση Ιαπωνικών;

Η εκμάθηση των ιδεογραμμάτων αποτελεί εξαιρετική άσκηση για τη μνήμη, λέγεται δε ότι αναπτύσσει ένα κομμάτι του εγκεφάλου που εμείς οι δυτικοί δεν εξασκούμε άλλως ποτέ στη ζωή μας. Τα ιδεογράμματα αποτελούν καλλιτεχνήματα, και δεν είναι τυχαίο που οι ασιατικοί λαοί έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σχέση με το σχέδιο και τις καλές τέχνες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως μαθαίνοντας μια γλώσσα από έναν τόσο μακρινό και ανεξάρτητο από τον δικό μας πολιτισμό, διευρύνονται (ανεπανόρθωτα ίσως) οι πνευματικοί μας ορίζοντες.

4. Πόσα χρόνια θα μου πάρει να τα μάθω;

Η σωστή απάντηση είναι η ίδια που ισχύει για κάθε γλώσσα: Όλη μου τη ζωή. Για να αποκτήσει όμως κανείς το ανώτατο δίπλωμα που πιστοποιεί επάρκεια, χρειάζονται σπουδές από 3 έως 13 χρόνια. Το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα απ' το χρόνο που θα επενδύσει κανείς, αλλά, όπως και σε όλα τα πράγματα και από την τύχη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις